Ook flat aan de kust is beroepskost

Vennootschappen mogen voortaan beroepskosten inbrengen die niets te maken hebben met hun activiteit. Dat stelt het Hof van Cassatie in een reeks ophefmakende arresten, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Stel: u bent een dokter met een appartement aan de kust. Ideaal om tot rust te komen na een periode hard werken. Tot voor kort mocht u de kosten van die flat niet bij de fiscus inbrengen als beroepskosten, omdat het buitenverblijf niet gelinkt is aan de uitoefening van uw beroep. In vijf recente arresten heeft het Hof van Cassatie echter duidelijk gemaakt dat die kosten wél geaccepteerd moeten worden.

De versoepeling laat ook toe dat vennootschappen buitenlandse obligaties kopen en verkopen, ook al maken ze daarbij miniem verlies. Door die verliezen moeten ze minder belastingen betalen, waardoor ze er toch nog bij winnen.

Het Hof voegt er volgens de krant uitdrukkelijk aan toe dat het met deze arresten terugkomt op zijn vroegere rechtspraak. Fiscalisten noemen deze U-bocht "zeer straf". Dit heeft immers een impact op lopende zaken, maar ook op het verleden. In principe kunnen mensen nu de Belgische staat aanklagen omdat hij de eigen wetgeving in het verleden verkeerd interpreteerde.