Gentse Feesten: pv voor Chiroleiders

Leiders van een Chirogroep uit Kasterlee hebben dinsdag op de Gentse Feesten een pv aan hun been omdat ze alcohol kochten voor hun min-16-jarige leden. Christophe Peeters (Open Vld), schepen van Feesten, wil de kwestie bij Chirojeugd Vlaanderen aankaarten. De pedagogisch secretaris van Chiro zegt dat de groep gecontacteerd en begeleid zal worden.

De leiders werden dinsdagavond betrapt toen ze alcohol kochten voor hun leden. Controleurs van de FOD Volksgezondheid stelden een pv op. "Dat verantwoordelijken van een jeugdbeweging alcohol kopen voor hun minderjarige leden, kan echt niet door de beugel", zegt ‘feestenburgemeester’ Christophe Peeters, die Chirojeugd Vlaanderen wil aanschrijven over het voorval.

“Geen goed idee”

Merijn Van Geuchte, pedagogische secretaris Chirojeugd Vlaanderen vindt het geen goed idee dat leiding drank koopt voor min-16-jarigen. “We volgen de wettelijke normen en hebben daar ook een duidelijke visie op", aldus Merijn Van Geuchte.

Het nationaal Chirosecretariaat zegt wel nog niet op de hoogte gesteld te zijn van de concrete situatie. "We weten nog niet wat er precies is gebeurd, maar we gaan de betrokken groep contacteren, ondersteunen en begeleiden om dergelijke situaties in de toekomst te vermijden."

Op de website van Chirojeugd Vlaanderen staat overigens een duidelijke visie op alcohol, tabak en drugs, gevolgd door concrete richtlijnen en een verduidelijking van de wetgeving ter zake.

Naast de Chirogroep uit Kasterlee, kregen dinsdag ook nog twee café-uitbaters een pv voor de verkoop van alcohol aan min-16-jarigen. Maandag schreef de FOD Volksgezondheid acht pv's uit voor de verkoop van alcohol aan minderjarigen. Zondag werd een minderjarige opgenomen in het ziekenhuis omdat die te veel gedronken had.