Dit weekend erg druk op Europese wegen

Mobiliteitsorganisatie Touring verwacht een grote drukte op de Europese wegen in het wisselweekend van vrijdag 24, zaterdag 25 en zondag 26 juli. De organisatie raadt aan enkel vanaf zaterdagmiddag of op zondag te vertrekken en op vrijdag en in mindere mate zondag terug te keren.

Tijdens het weekend wordt erg moeilijk verkeer (code rood) verwacht zuidwaarts in heel Europa, erg moeilijk verkeer noordwaarts in Duitsland en Zwitserland en moeilijk verkeer met kleinere files (code oranje) voor de terugkeer elders in Europa. "Files zijn dus onvermijdelijk, zeker voor het vertrek", aldus Touring.

De eerste drukte, met code geel, wordt vanaf donderdag al voorspeld in Duitsland en Zwitserland. Vrijdag wordt een rode vertrekdag in Duitsland en Zwitserland, terwijl het elders een drukke dag zonder al te lange files zal worden. De drukte begint 's middags en duurt tot 's avonds, klinkt het nog. Zaterdag wordt afgeraden voor het vertrek in heel Europa (code rood). De drukste uren liggen tussen 10 en 15 uur.

Voor de terugkeer wordt er moeilijk verkeer met kleinere files (code oranje) voorspeld. In Duitsland en Zwitserland kunnen dan weer wel lange files ontstaan en geldt code rood. Zondag blijft het dan erg druk voor vertrek en terugkeer, maar zonder filevorming (code geel).

Op de Belgische wegen wordt het vrijdagnamiddag, -avond en zaterdagvoormiddag druk met kans op files, vooral dan op de E40 tussen Brussel en Oostende en de E411 tussen Brussel en Luxemburg. Touring waarschuwt nog voor files naar het binnenland op zondagavond.