Obama feliciteert koning Filip

Ter gelegenheid van de nationale feestdag heeft de Amerikaanse president Barack Obama gelukwensen gestuurd naar koning Filip. "Ter ere van onze langdurige alliantie en vriendschap breng ik u en het Belgische volk mijn warmste wensen toe op jullie nationale feestdag" schreef hij.

"Onze twee naties delen een fundamentele gehechtheid aan vrije meningsuiting, vrijheid van pers en een levendige burgermaatschappij. Tegenover het gewelddadige extremisme dat de diepste fundamenten van een open maatschappij verwerpt, verdedigen we samen deze idealen in ons thuisland en elders in de wereld", schrijft Obama.  

"België en de VS hebben samen de meest overweldigende uitdagingen overwonnen. Van het Ieper van de Eerste Wereldoorlog tot het hedendaagse Afghanistan hebben onze mannen en vrouwen in uniform hun leven gegeven voor vrijheid", aldus de Amerikaanse president.

Obama haalt ook de herdenkingsplechtigheden aan die dit jaar voor de zeventigste verjaardag van het einde van de Tweede Wereldoorlog werden gehouden. "We herdachten het buitengewone offer dat een generatie bracht om onze idealen te verdedigen. Laten we hen blijvend herdenken door samen te werken om te zorgen voor vrede en veiligheid in Europa en elders in de wereld".

Het originele bericht werd ook al gedeeld op het Twitterkanaal van de Amerikaanse ambassade in België.