NMBS probeert hinder staking te beperken

Morgen is de eerste van de zeven opeenvolgende treinstakingen op zaterdag. ASTB, de niet-erkende vakbond van treinbestuurders is boos over het premiesysteem en wil vooral het dagtoerisme naar zee treffen. Hoe erg de hinder zal zijn, is moeilijk te voorspellen. De NMBS veroordeelt de staking met klem. 

Het is onmogelijk om de impact van deze stakingen te voorspellen, maar ze kunnen een weerslag hebben op het hele spoornet, aldus NMBS. Bovendien zal de vakbond mogelijk een groot aantal klanten treffen die net op de trein rekenen om uitstapjes te maken, onder andere naar de kust. "De uitdaging voor NMBS bestaat er net in extra reizigers aan te trekken in de daluren op weekdagen en tijdens het weekend. Ik veroordeel deze acties met klem en NMBS zal alles in het werk stellen om hun impact te beperken", zegt Jo Cornu, gedelegeerd bestuurder van NMBS.

NMBS voegt nog toe dat "de actie van het ASTB opnieuw het imago van NMBS en het spoorverkeer zal beschadigen, wat spijtig is gezien de dagelijkse inspanningen van het personeel om bijvoorbeeld de stiptheid sinds begin 2014 daadwerkelijk te verbeteren". De spoorwegmaatschappij zal de reizigers op de hoogte houden van de situatie op het spoornet via de gebruikelijke informatiekanalen: via de reisplanner, NMBS-app, schermen, aankondigingen en aankondigingsborden in de stations, Twitter en Facebook.