Dubbel zo veel valse biljetten onderschept

Tijdens de eerste zes maanden van dit jaar zijn in België 27.781 valse eurobiljetten uit de omloop genomen. In dezelfde periode vorig jaar waren het er nog 12.472, of minder dan de helft. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van de Nationale Bank van België (NBB). De NBB benadrukt dat het aantal valse biljetten zeer beperkt blijft, met 0,006 procent van het aantal echte biljetten in omloop (zowat 500 miljoen biljetten).

De twee meest vervalste coupures in België blijven die van 20 en 50 euro. De valse 20 eurobiljetten zijn goed voor 53 procent van het totaal aantal valse biljetten, terwijl de valse 50 eurobiljetten 35 procent vertegenwoordigen. Samen maken deze twee meer dan 88 procent uit van alle valse biljetten uit de omloop genomen in het eerste semester van 2015.

De NBB wijst erop dat de echtheid van een biljet controleren slechts enkele seconden vergt. De nieuwe reeks eurobiljetten, de Europa-reeks, waarvan het biljet van 20 euro op 25 november dit jaar in omloop gebracht wordt, is bovendien voorzien van nog performantere veiligheidskenmerken.

Uit cijfers van de Europese Centrale Bank (ECB) blijkt vrijdag dat er tijdens de eerste jaarhelft in totaal 454.000 valse eurobankbiljetten uit de omloop genomen werden, tegenover 331.000 tijdens dezelfde periode vorig jaar. Van die vervalsingen betrof 86 procent biljetten van 20 en 50 euro.

De meeste van die vervalsingen (97,9 procent) werden aangetroffen in landen van het eurogebied. Slechts 1,6 pct werd aangetroffen in EU-lidstaten buiten het eurogebied en minder dan 0,5 pct in andere delen van de wereld.