Kamp afgeblazen door besmettelijk virus

Dertig kinderen en vijf leiders van een chirogroep uit Grembergen die in het Kempense Kalmthout op kamp waren, zijn besmet geraakt met het Norovirus. Dat virus zorgt onder meer voor hevige diarree. Omdat het zo besmettelijk is, werd besloten om alle kinderen naar huis te sturen. Volgens experts ligt de oorzaak mogelijk bij besmet voedsel. Dat meldt Het Nieuwsblad. 

Woensdagavond leek er nog geen vuiltje aan de lucht voor de kinderen van Chiro Don Bosco. Een aantal leden hadden wel buikgriep en moesten overgeven. De zieke kinderen werden van de anderen gescheiden, maar gisterenmorgen waren er plots dertig van de zeventig kinderen ziek. Ook vijf leiders werden getroffen. "De enige optie die restte, was het kamp stopzetten", aldus Sarah Goris van Chirojeugd Vlaanderen.

Uit voorzorg kwam de federale gezondheidsinspecteur naar het kamp en werden de lokalen grondig ontsmet. "Geen overbodige luxe", zegt griepcommissaris Marc Van Ranst. "Het Norovirus is erg besmettelijk. Je krijgt diarree en moet veel braken. Gelukkig zijn de symptomen na een aantal dagen van de baan." 

Hoe het komt dat de kinderen getroffen werden door het virus, is voorlopig nog onduidelijk. "Mogelijk hebben de kinderen iets verkeerd gegeten. Als veel kinderen tegelijk ziek raken, wijst het meestal in die richting." 

Foto: Archiefbeeld