Opnieuw meer politie bij voetbalmatchen

Het afgelopen voetbalseizoen moest de politie voor het eerst in tien jaar tijd opnieuw meer agenten inzetten. De voorbije jaren was het aantal agenten dat alles in goede banen moet leiden telkens gedaald, maar dit seizoen werden er in totaal bijna 30.000 agenten ingezet rond het veld, 3.528 meer dan het seizoen ervoor. Dat melden de kranten van Mediahuis en SudPresse vrijdag.

Binnenlandse Zaken ziet twee oorzaken voor de stijging. "Er was het spannende verloop van Play-off 1: tot op het einde kon de competitie nog alle kanten uit", zegt Ann Cossement van de Voetbalcel. "Als hun ploeg dan verliest, kunnen supporters zich blijkbaar niet beheersen." Bovendien was het ook in tweede klasse vaker onrustig.

Van zwaar hooliganisme blijft het Belgische voetbal gespaard, maar er zijn wel meer "geïsoleerde incidenten", waarbij mensen bijvoorbeeld omheiningen beklimmen, vuurwerk afsteken of met bierbekers gooien. Liefst 75 procent van alle wedstrijden in eerste klasse werd door dergelijke incidenten verstoord. Bijna 1.000 mensen kregen een stadionverbod.