"Inclusief onderwijs niet bruusk invoeren"

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) heeft een brief naar de Centra voor Leerlingenbegeleiding (CLB's) gestuurd om hen gerust te stellen over de invoering van het inclusief onderwijs. De CLB's zullen de komende twee jaar niet op de vingers worden getikt, zo melden De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Vanaf 1 september moeten CLB's leerlingen met een fysieke of verstandelijke beperking vaker verwijzen naar het gewoon onderwijs. Dat moet gebeuren op voorwaarde dat de leerling met genoeg ondersteuning toch les kan volgen in een gewone klas, en dat de school geen onhaalbare aanpassingen moet uitvoeren. "Maar er is op het terrein heel wat onrust over deze nieuwe maatregel", stelt minister Crevits vast. "Het is wennen aan de nieuwe situatie, en daar heb ik alle begrip voor."

Ze heeft de CLB's daarom een brief gestuurd die hen een overgangsperiode van twee jaar belooft waarin de inspectie de CLB's niet op de vingers zal tikken over dat M-decreet. "Om deze toepassing zorgzaam en zorgvuldig door te voeren, gaf ik de onderwijsinspectie de opdracht om twee jaar op verkenning te gaan en eerder een ondersteunende rol dan een controlerende uit te voeren", staat in de brief.