Fabrikant witte kassa betrokken bij fraude

In Antwerpen wordt een groep horecaondernemers voor de rechter gedaagd op verdenking van fraude. Drie verdachten zouden samen 70 miljoen euro omzet verborgen hebben voor de fiscus. Ze speelden onder één hoedje met kassafabrikant Euro Tap Control (ETC), ironisch genoeg ook de leverancier van de witte kassa's in de horeca. Dat melden De Morgen en Het Laatste Nieuws woensdag.

Tussen 2004 en 2013 konden de klanten van het Turnhoutse bedrijf ETC van thuis uit inloggen in hun kassasysteem om te knoeien met de omzet en een pak zwart geld opzij te zetten. Het Antwerpse parket concentreerde zich aanvankelijk op ETC, maar richtte daarna ook zijn pijlen op horecabonzen die op grote schaal gefraudeerd hebben. Zo blijkt uit het inmiddels afgesloten onderzoek dat drie ondernemers uit Antwerpen, die elk een heus horecarijk hebben opgebouwd, samen voor liefst 70 miljoen euro gefraudeerd hebben. Volgens de kranten gaat het om minstens een half miljoen euro per zaak.

Dit najaar komt de zaak voor de raadkamer. Het parket zal daar de doorverwijzing vragen van de verantwoordelijken van ETC en van de cafébazen.