OCAD in vaarwater staatsveiligheid?

OCAD, het orgaan dat de terreurdreiging moet analyseren, krijgt kritiek te verwerken na een rapport van zijn toezichthouder. OCAD zou immers zelf als een inlichtingendienst werken en zo in het vaarwater komen van de Staatsveiligheid en de militaire inlichtingendienst, zo schrijft De Standaard woensdag.

Het OCAD moet op basis van inlichtingen analyseren hoe ernstig de terroristische en extremistische dreiging is. Voor die analyses baseert het OCAD zich op de input van verschillende diensten, zoals onder meer de Staatsveiligheid, de federale politie en de militaire inlichtingendienst (Adiv). Dat het OCAD op eigen houtje op zoek gaat naar informatie, is niet de bedoeling. Maar toch gebeurt dat laatste wel, blijkt uit een doorlichtingsrapport van het Comité I, dat de inlichtingendiensten controleert.

Volgens De Standaard is er ook bij de andere veiligheidsdiensten, de Adiv en de Staatsveiligheid, ergernis over de volgens hen parallelle contacten die OCAD-topman André Vandoren de voorbije jaren heeft uitgebouwd met buitenlandse diensten.