Vanaf 18 juli elke zaterdag treinstaking

Het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB) bevestigt zijn aanzegging om vanaf 18 juli elke zaterdag tot eind augustus te staken. Dat werd vrijdag bij de vakbond vernomen. De niet-erkende spoorvakbond eist betere loonvoorwaarden en werkomstandigheden.

Na een verzoeningsvergadering afgelopen woensdag met HR Rail, de personeelsdienst van NMBS en Infrabel, raadpleegde de vakbond zijn achterban. Die stemde unaniem voor het behoud van de stakingsaanzegging, klinkt het nu. Concreet zou op zeven zaterdagen het werk om 3 uur 's ochtends neergelegd worden tot 3 uur zondagochtend.

"Stakingen zijn contraproductief"

Er is geen nieuwe vergadering gepland met HR Rail. Die zou de vakbond gewaarschuwd hebben dat hij elke dialoog zou weigeren indien de stakingsdreiging behouden zou worden. Eerder stelde HR Rail al dat stakingen contraproductief zijn. "Een oplossing moet kaderen in het moderniseringsplan van de minister van Mobiliteit, Jacqueline Galant, en in het overleg rond een protocol van sociaal akkoord voor al het personeel", klonk het.

Kust vreest voor dagtoerisme

De plannen werden ook al fel bekritiseerd door onder meer reizigersorganisatie TreinTramBus en de kustburgemeesters, die vrezen dat de stakingen het dagtoerisme naar de stranden zwaar zullen treffen. Het ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen een derde van de 3.800 treinbestuurders.

Cornu: “Staking is onverantwoord”

Jo Cornu, de grote baas van de NMBS, is niet te spreken over de stakingsplannen van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB). “Deze staking is niet alleen totaal nutteloos”, zegt Cornu. Ze is ook onverantwoord ten opzichte van de reizigers. Juist op de zaterdagen als mensen naar de zee willen gaan, naar festivals en dergelijke meer, ... Ze dat onmogelijk maken is volgens mij niet verantwoord.”