Staat moet boeren nog miljoenen

Nog duizenden veeboeren en -handelaars hebben geld tegoed uit het zogenaamde Sanitair Fonds. Hoewel de staat al meerdere keren is veroordeeld tot terugbetaling, ook in beroep, blijven de advocaten van de Staat zich telkens weer verweren met een ware procedureslag. Het gaat om tientallen miljoenen euro, zo meldt Het Belang van Limburg.

Het Sanitair Fonds werd in 1987 opgericht om de schade te dekken bij de uitbraak van besmettelijke dierenziekten zoals varkenspest en vogelgriep. Het Fonds werd gespijsd door veeboeren en -handelaars zelf, die 5 euro per geslacht dier betaalden aan de slachthuizen, die het op hun beurt in het fonds stortten. Tussen 1988 en 1998 werden er zo tientallen miljoenen verzameld. Tot Europa het Sanitair Fonds verbood, omwille van ongeoorloofde steun.

Zoveel jaren later wachten nog duizenden boeren op hun geld. "De Staat verweert zich als een duivel in een wijwatervat om de zaken te rekken", zegt advocaat Jos Raets uit Wellen, die zestig boeren voor 11 miljoen euro vertegenwoordigt, in de krant.