Zo snel bloeit Gentse Reuzenaronskelk

Na twee jaar wachten is het zover. De reuzenaronskelk in de Gentse plantentuin staat in bloei. De bloem is de grootste ter wereld en verspreidt tijdens de korte bloei van slechts twee dagen een enorme stank. Toch zorgt het nu al voor een volkstoeloop in de Plantentuin.

De bloei van de reuzenaronskelk verloopt in twee fasen, over twee avonden. “Vandaag bloeien de kleine vrouwelijke bloemen, onderaan de kolf”, vertelt professor Paul Goetghebeur. “Morgenavond bloeien dan de kleine mannelijke bloemen, ook onderaan de kolf, maar net boven de vrouwelijke bloemen.” De bloemen zijn echter verborgen door een groot paars blad, dat de spatha wordt genoemd. Met een spiegel kunnen de bezoekers de bloemetjes zien.

Door de bloei komen er ook vliegjes op de plant af die zorgen voor een bestuiving. “De bloem produceert daarvoor een doordringende stank, die wordt vergeleken met de geur van rottende vis.”

De bloei is  rechtstreeks te volgen via deze link. De plantentuin is vandaag en morgen uitzonderlijk open tot 20 uur ’s avonds.