Vlaamse regering lanceert genderpolitie

De Vlaamse ombudsdienst krijgt er een nieuwe bevoegdheid bij. Vanaf het najaar zal er namelijk een genderpolitie zijn in Vlaanderen. Dat besliste het Vlaams parlement gisteren, zo bericht De Standaard.

De Vlaamse ombudsman, Bart Weekers, zal aan het hoofd staan van de genderpolitie. Deze zal in actie treden tegen al wie het niet nauw neemt met het respect voor “geslacht, genderidentiteit of genderexpressie”.

Personen die zich onheus behandeld voelen omwille van hun gender of geslacht kunnen bij de ombudsdienst aankloppen.  Zowel de relaties tussen de burger en de overheid als de relaties tussen burgers onderling zullen behandeld worden. Ook holebi’s en transgenders die discriminatie ervaren op de woon- of de arbeidsmarkt zullen op de genderpolitie een beroep kunnen doen.

De ombudsdienst kan bemiddelen en desnoods zelfs naar de rechtbank stappen. "Niet alleen om schadevergoeding voor de betrokkene te bekomen, maar vooral ook om een maatschappelijk signaal te geven", zegt ombudsman Bart Weekers.