Geslachtsneutrale toiletten voor transgenders

De Vlaamse overheid wil in de toekomst geslachtsneutrale toiletten voorzien in haar kantoorgebouwen. Zo zouden transgenders, mannen die zich vrouw voelen of omgekeerd en daarom soms van geslacht veranderen, zich meer op hun gemak voelen.

Vlaams minister van Gelijke Kansen Liesbeth Homans (N-VA) antwoordde zo op een parlementaire vraag van Piet De Bruyn (N-VA). "Voor transgenders betekenen die toiletten een meerwaarde in hun proces van verandering én in hun welbevinden op de werkvloer", zo laat Homans weten aan Het nieuwsblad.

Çavaria, de belangenvereniging van holebi's en transgenders, juicht het initiatief toe. "Zo kunnen we situaties vermijden waarbij bijvoorbeeld een transgender in zijn veranderingsproces, die er misschien nog niet helemaal als man of vrouw uitziet, in een mannen- of vrouwentoilet de deur wordt gewezen door de andere aanwezigen."

Aan de deur van de toiletten zou een speciaal logo komen dat aangeeft dat het toilet door iedereen kan gebruikt worden. Hoe dat logo er precies zal uitzien, is nog niet bekend.