Crevits creëert 7.300 onderwijsplaatsen

De 36 miljoen euro die Vlaams onderwijsminister Hilde Crevits in april toewees voor de uitbreiding van schoolcapaciteit, moet in totaal zowat 7.300 extra plaatsen opleveren in 75 scholen in Vlaanderen en Brussel. Dat heeft Crevits vandaag bekendgemaakt.

Uit een hele reeks projectvoorstellen werden 49 scholen geselecteerd die zicht krijgen op zo'n 35 miljoen euro aan bouwsubsidies, wat welgeteld 5.829 nieuwe plaatsen moet opleveren. Daarnaast krijgen 26 scholen huursubsidies om op zeer korte termijn - meestal tegen het nieuwe schooljaar - tijdelijk nog eens 1.500 extra plaatsen te creëren. Daarvoor is 435.000 euro toegekend.

De middelen gaan vooral naar steden of gemeenten met het grootste plaatsgebrek, zoals Antwerpen en Gent. Voor sommige projecten gaat het om een verhoging van de middelen voor een eerder al goedgekeurd project.

Topman van het katholiek onderwijs Lieven Boeve is echter niet onverdeeld gelukkig met de verdeling van de middelen. "De middelen worden niet verdeeld volgens het aandeel van de netten", hekelde hij donderdag in De Ochtend op Radio 1. "Wij vragen dat de middelen proportioneel verdeeld worden, met dus 62 procent voor het katholiek onderwijs."

Crevits zegt de situatie later te zullen rechttrekken, bij de verdeling van 15 miljoen euro voor de gewone scholenbouw. Bij de inzet van deze middelen werd vooral gekeken naar waar ze het snelst resultaat kunnen opleveren, aldus nog de CD&V-minister.

“Oneerlijke verdeling subsidies”

Lieven Boeve, de topman van het Katholiek onderwijs, is tevreden met de subsidies, maar hij vindt ze ongelijk verdeeld. Boeve wijst erop dat het gemeenschapsonderwijs meer geld krijgt. Het katholiek onderwijs moet namelijk 30 procent financiering zelf voorzien, terwijl die beperking bij het gemeenschapsonderwijs niet geldt. Bij het gemeenschapsonderwijs zijn de gebouwen echter wel eigendom van de Vlaamse overheid, die de subsidies toekent.