Regering zit er 600 miljoen euro naast

De Vlaamse, Waalse en Brusselse regeringen kunnen opgelucht ademhalen. De eerdere factuur van 600 miljoen die de regering-Michel doorschoof naar de deelstaten blijkt gebaseerd te zijn op een foutieve raming. 

Eerder dit jaar nog slaagde de federale regering er in om haar begrotingscontrole bijzonder snel af te ronden. Dit was onder meer mogelijk omdat door de toepassing van de financieringswet uit de zesde staatshervorming de federale regering minder belastinginkomsten moest doorstorten naar de deelstaten. 

De FOD Financiën berekende door middel van een steekproef met een nauwkeurigheid van 1 op 200 dat de deelstaten hierdoor 750 miljoen euro aan inkomsten misliepen. Intussen heeft Federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt een nieuwe raming laten maken die tien maal nauwkeuriger is en hieruit blijkt de inkomsten slechts 157 miljoen euro lager liggen. Bij de Vlaamse regering zaten ze er 400 miljoen euro naast, bij de Brusselse en de Waalse ging het om een fout van 200 miljoen. 

Kritiek

Door de nieuwe raming kan de Vlaamse regering waarschijnlijk toch uitpakken met een begroting in evenwicht. Met 11 juli in het vooruitzicht komt het nieuws dat de factuur van 400 miljoen verdwijnt dan ook op een gepast moment. Toch grijpt de N-VA het incident ook aan om kritiek te uiten op de complexe financieringswet uit de zesde staatshervorming.

CD&V-fractieleider Koen van den Heuvel reageert furieus op die opmerking en stelt dat de N-VA beter zich beter zou focussen op de mogelijkheden die de financieringswet biedt. Ook de PS, die nochtans 200 miljoen kan bijschrijven in de begrotingen van de Waalse en Brusselse regeringen, heeft kritiek op de fout van de regering-Michel. "Michel zet zijn vreselijke rekenfout recht. Blijkbaar waren wij dan toch niet de onverantwoorden”, trapt PS-voorzitter Paul Magnette na.