Uber binnenkort in Gent en Charleroi?

Het omstreden Amerikaanse autodeelplatform Uber start nog dit jaar in Antwerpen. Uber is ook vragende partij om zijn diensten aan te bieden in Gent en Charleroi, zo blijkt woensdag uit een interview in de kranten De Tijd en L'Echo.

Uber had vorig jaar al te kennen gegeven dat het met het Antwerpse stadsbestuur onderhandelde over de lancering van zijn dienst in de Scheldestad. "Dat zal zo goed als zeker nog dit jaar gebeuren", zegt Filip Nuytemans, Belgisch directeur van Uber, in de krant. Maar hij kijkt ook al verder. "Gent interesseert ons sterk, evenals Charleroi, een stad die heel wat mobiliteitsproblemen kent, onder meer voor ritten naar de luchthaven."

Via Uber kunnen particuliere autobezitters ritten uitvoeren voor klanten. Chauffeurs en passagiers vinden elkaar via een mobiele app, die ook de betaling met een kredietkaart voor zijn rekening neemt. De reguliere taxisector is daar niet mee opgezet en verwijt Uber de concurrentie te vervalsen omdat zijn chauffeurs niet aan dezelfde wettelijke voorwaarden moeten voldoen. In Frankrijk leidde dat onlangs nog tot gewelddadige protestacties.

Het Belgische team, dat van twee naar zeven mensen werd uitgebreid, werkt intussen verder aan de ontwikkeling van Uber in ons land. Volgens Nuytemans telt Uber intussen 50.000 Belgische gebruikers en enkele honderden chauffeurs in Brussel.