Kwart boetes voor bedrijfswagens

Snelheidsduivels kunnen vanaf 16 september niet langer ongestraft te snel rijden met een bedrijfswagen. Dankzij een nieuwe databank zal de boete rechtsreeks naar de vaste bestuurder gaan. Dat melden de kranten van de Persgroep.

De bedrijfswagens zijn in België goed voor een kwart van de snelheidsboetes, hoewel ze slechts vijftien procent van alle wagens op onze wegen uitmaken. Dat is deels te verklaren doordat een bedrijfswagen doorgaans meer kilometers aflegt dan een gemiddelde gezinswagen.

Toch denken vele bestuurders nog dat de baas de boete wel zal betalen. Door een achterpoortje in de wetgeving, kunnen bestuurders van leasingwagens bovendien vrijgesproken worden wanneer ze een bekeuring niet betalen. Dat werkt straffeloosheid in de hand.

Proefproject

Daarom start minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) in september een proefproject met een nieuwe databank voor leasingmaatschappijen. Daarin komen agenten voortaan te weten welk bedrijf de wagen huurt en wie de vaste bestuurder is. De boete komt dan meteen bij de overtreder terecht. Zo verliest het proces-verbaal geen bewijskracht meer voor de rechtbank.