"Stakingsactie ASTB is buiten proportie"

De treinbestuurders van ASTB reageren "buiten proportie" door een stakingsaanzegging in te dienen voor zeven dagen. Zo reageert reizigersorganisatie TreinTramBus op de aankondiging van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders om zeven opeenvolgende zaterdagen in de zomervakantie het werk neer te leggen. "De oorzaak van de stakingen is bovendien geen levensbedreigende kwestie. Het gaat niet om een bedrijfssluiting of ontslagen, maar om een loonsverhoging, en toch worden buitensporig veel mensen getroffen", aldus woordvoerder Jan Vanseveren.

TreinTramBus vindt het jammer dat de vakbond de recreatieve reizigers treft. "Zo zullen de dagjesmensen, vooral naar de kust, getroffen worden, maar ook de vakantiegangers in binnen- en buitenland, omdat veel hotels boekingen aanbieden van zaterdag tot zaterdag."

Omdat enkel ASTB staakt, is het moeilijk om de impact op de reiziger in te schatten. "De reizigers weten op voorhand niet waar ze aan toe zijn, wat zorgt voor veel onzekerheid", zegt Vanseveren.

De woordvoerder voegt nog toe dat de groep recreatieve reizigers de groep reizigers is die het snelste groeit. "NMBS heeft wat betreft die groep echter een achterstand. In het woon-werkverkeer heeft NMBS het grootste marktaandeel, terwijl de recreatieve reizigers toch nog vooral de auto nemen", legt Vanseveren uit. "NMBS heeft onlangs nog aangekondigd dat ze actie gaat ondernemen om meer recreatieve reizigers aan te trekken, maar door de stakingen worden die plannen nu gedwarsboomd."