Jambon wil minder agenten op festivals

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) onderzoekt of het mogelijk is minder agenten naar festivals te sturen. Hij hoopt ook postbodes in te schakelen om gestolen portefeuilles bij de slachtoffers af te geven, schrijft Het Nieuwsblad. De voorstellen passen in de eerder bekendgemaakte plannen om de politie van een hele reeks taken te ontlasten.

Kort na de zomer hoopt ­Jambon een stap verder te ­zetten in het debat over de kerntaken van de politie. ­Bedoeling is de agenten tijd te geven voor echte politietaken en hen te ontlasten van zaken die anderen beter of goedkoper kunnen. Zo overweegt hij bpost in te schakelen om ­gestolen portefeuilles terug te brengen bij hun rechtmatige eigenaars. "Voorlopig is dat nog maar een denkpiste", beklemtoont woordvoerder Olivier Van Raemdonck. "We hebben een lange lijst opgemaakt van taken die anderen eventueel zouden kunnen uitvoeren. Die zijn we nu aan het afvinken."

Op de lijst staat ook de inzet van politie bij sportwedstrijden en op festivals. "Op die ­festivals heb je altijd een ­mengeling van vrijwilligers, mensen van privébewakingsbedrijven en politie. Het is ­belangrijk ook daar te kijken of er niet meer taken weg kunnen van de politie."