Machinisten staken iedere zaterdag

De onafhankelijke vakbond van treinbestuurders ASTB staakt deze zomer iedere zaterdag, vanaf 18 juli. Dat heeft de woordvoerder bevestigd aan VTM NIEUWS. “We krijgen geen gehoor van de directie op ons voorstel over de nieuwe premieberekening.”

De niet-erkende vakbond had eind mei al gedreigd om deze zomer iedere zaterdag te staken, nu willen de machinisten effectief de daad bij het woord voegen. Alles heeft te maken met onvrede over de huidige premies. Op 16 juni was er nog een verzoeningsvergadering, waarop overeen werd gekomen dat de machinisten zelf een voorstel zouden doen. “Dat hebben we gedaan, maar we krijgen geen reactie. Dan trekken we onze conclusies.” 

De keuze om iedere zaterdag te staken is bewust gemaakt: “Zo treffen we de werkende mens niet”, klinkt het. Maar dus wel de toeristen: “We willen de directie een signaal geven. In de week staken heeft geen effect, want de abonnementen zijn toch al betaald. In het weekend gaat het om losse tickets waarvan ze de inkomsten mislopen.”