Boonen en co pleiten voor veiligheid aan overweg

Een dag voor de doortocht van de Tour de France in België heeft Infrabel een veiligheidscampagne gelanceerd over de spooroverwegen. In een tv-spotje roepen bekende wielrenners alle weggebruikers op om steeds de verkeerscode te respecteren.

Infrabel wil iedereen nogmaals bewustmaken van de veiligheidsregels aan overwegen. Bijna wekelijks gebeuren er nog ongevallen door bijvoorbeeld roekeloosheid, onvoorzichtigheid, gehaastheid of het niet-respecteren van de signalisatie. Vorig jaar waren er 47 ongevallen, met elf dodelijke slachtoffers en elf gewonden. Vorige maand overleed nog een jonge fietser in Anzegem.

Dat de campagne er net voor het Belgische tweeluik in de Tour – de rit van Antwerpen naar de Muur van Hoei en de rit van Seraing naar Cambrai in Frankrijk - komt, is geen toeval. Alle wielerfans herinneren zich nog de beelden van een heel peloton dat onder de slagbomen doorrijdt in Parijs-Roubaix en van de beloften die tijdens hun Ronde van Vlaanderen één voor één de slagbomen negeren. "Levensgevaarlijk en absoluut verboden."

Samen met de Belgische wielerbond (KBWB) en zes wielerteams werd daarom een campagnespot gemaakt onder de slogan "Je leven is het wachten waard. Respecteer steeds de veiligheidsregels aan overwegen". Onder andere Tom Boonen, Stijn Devolder, Tony Gallopin en Sven Nys werkten mee aan de spot.