Koen Geens is voor mini-gevangenissen

Justitieminister Koen Geens (CD&V) is een voorstander van kleinere gevangenissen, waar de gedetineerden een gepersonaliseerde begeleiding kunnen krijgen. Hij wil die instellingen inschakelen in een nieuw plan om de cellencapaciteit in ons land op te drijven. Dat schrijft Het Nieuwsblad op Zondag. Maar de mega-gevangenis van Haren wil de minister niet laten vallen.

Geens werkt aan een Masterplan voor Justitie, waarmee hij op termijn het plaatsgebrek an dus de overbevolking in de gevangenissen wil aanpakken. Zijn woordvoerster bevestigt in de krant dat de minister de mogelijkheid van kleinschalige gevangenissen opneemt in het Masterplan. Geens heeft al verschillende partners die zulke plannen hebben uitgewerkt, uitgenodigd voor een gesprek. Eén van de bekendste project is dat van de vzw De Huizen. Die vereniging wil de huidige gevangenissen vervangen door 900 kleinschalige thuisgevangenissen met beperkte opvangcapaciteit. Dat zou ook een meer gepersonaliseerde begeleiding van de gedetineerden moeten mogelijk maken. 

Tegelijk is de minister niet van plan om het project van de mega-gevangenis in Haren, dat veel protest krijgt van omwonenden, te laten vallen. Haren is volgens Geens ook een beetje een kleinschalig project omdat het complex zal bestaan uit verschillende eenheden met elk een eigen functionaliteit.