Woonplaats bepaalt kans op kanker

Jaarlijks krijgen 65.000 Belgen te horen dat ze aan kanker lijden. Maar de ziekte treft niet elke streek van ons land even hard. Kankers die ontstaan in de mondholte bijvoorbeeld komen in de stad Bergen voor bij ongeveer 10 op de 100.000 mannen. In het noordoosten van de Kempen is dat drie keer minder. Dat schrijven de kranten van Mediahuis, op basis van een analyse van het Kanker­register, onlangs gepubliceerd in het vakblad Cancer Epidemiology.

Ook de kans op leverkanker stijgt hoe dichter men bij de Franse grens woont. Hoe dichter bij de Nederlandse, hoe kleiner de kans op dit soort kanker. Ook voor andere tumoren, zoals longkanker, zijn er opvallende verschillen tussen de regio's. Maar de spreiding ligt dan anders. Longkanker bij vrouwen bijvoorbeeld komt het meeste voor in de buurt van Luik en veel minder in de regio Doornik-Bergen. 

"Een van de verklaringen is het grote effect van onze levensstijl op het ontwikkelen van sommige kankers", zegt Liesbet Van Eycken, directrice van de Stichting Kankerregister, in de krant. "Voor hoofd- en halskankers gaat het dan vooral om overmatig alcoholgebruik, longkanker is voornamelijk het gevolg van roken." Luchtvervuiling is slechts voor 2 tot 4 procent van de kankers verantwoordelijk.