Oppassen voor blauwalg in water

Wie met de aanhoudende hitte verkoeling zoekt in vijvers of meren, kan beter even kijken naar waarschuwingsborden. Op een aantal locaties in Vlaanderen is blauwalg gevonden.

De Vlaamse Milieumaatschappij heeft deze week twee meldingen gekregen van blauwalg. In het Lakeside Paradise van Knokke en in het Provinciedomein Het Vinne in Zoutleeuw is de bacterie vastgesteld.

Blauwalg komt vooral voor bij langdurige hitte. Op het wateroppervlak ontstaat meestal een dikke groene smurrie. Zwemmen in water dat aangetast is door de bacterie kan een jeukerige huid en maag- en darmklachten veroorzaken.  

Negatief zwemadvies

Voor de twee locaties geldt nu een negatief zwemadvies. “Gisteren zijn opnieuw stalen genomen, maar die analyses moeten uitwijzen of de bacterie nog aanwezig is”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Op dit moment staan er waarschuwingsborden op beide locaties. In Het Vinne in Zoutleeuw wordt normaal nooit gezwommen. Het Lakeside Paradise in Knokke daarentegen organiseert watersportkampen. De deelnemers moeten nu uitwijken naar het strand tot het water vrij is van blauwalg.