Opgelet met zwemmen in deze hitte

Het lijkt een goed plan om met deze tropische temperaturen af te koelen door een frisse duik te nemen. Maar gezondheidsexperts wijzen er op dat dit niet zonder gevaar is. Wie wil zwemmen, doet dat beter aan een rustig tempo en op plekken waar je ook mag zwemmen.

Tijdens het zwemmen verbruik je ook energie en die wordt ook weer omgezet in warmte. Stevige inspanningen in het water bij hoge temperaturen zijn dus bijna even risicovol als sporten op het droge. Door de grote temperatuurwisselingen op het droge in het koude water, kan het menselijk lichaam in shock raken. Een thermische shock kan in sommige situaties bewusteloosheid en soms zelfs verdrinking tot gevolg hebben.

Opletten met scheepvaart

Het is niet altijd even rustgevend om aan een openluchtzwembad te gaan liggen, dus een rustig meertje of het kanaal lijkt een aanlokkelijk alternatief. Maar er is vaak een goede reden waarom het wettelijk verboden is om op die plekken te zwemmen. Op wateren waar er scheepvaart is, mag er niet gezwommen worden, er is immers gevaar voor stroming. Onder het wateroppervlak bevinden zich soms betonnen constructies die je niet kan zien, en ook de betonnen muren zijn vaak te hoog om snel uit het water te kunnen.

Blauwalgen en botulisme

Houd zeker ook rekening met blauwalgen in het water, in deze temperaturen groeien de algen exponentieel. Wie een slok water binnenkrijgt kan nadien verschillende gezondheidsklachten als koorts, diarree, maag- en darmklachten, hoofdpijn, huidirritatie en misselijkheid krijgen door blauwalgen. De gevaarlijke bacterie botulisme kan zelfs verlammingsverschijnselen teweegbrengen bij mensen en dieren. Zwem dus nooit in water waar vissterfte voorkomt.