"Zet water in tuin voor je dieren"

Zowel Natuurpunt als Vogelbescherming Vlaanderen roepen op om vogels en onder andere egels in de tuin te helpen door een lage schaal met drinkwater te voorzien. Overigens brengt de warme zuiderwind vogelsoorten naar ons land die je aan de Middellandse Zee zou verwachten, zoals gieren en beduidend meer bijeneters.

"Sommige soorten, vooral insecteneters, nemen veel van het water dat ze nodig hebben op uit hun voedsel en hoeven soms maar één of twee keer per dag te drinken", verduidelijkt Jan Rodts (Vogelbescherming Vlaanderen). "Zaadeters daarentegen moeten veel vaker drinken om het geringe watergehalte van hun voedsel te compenseren."

Heet in nesten onder dakpannen

Het warme weer is ook een uitdaging voor soorten die hun legsels onder dakpannen van huizen verstoppen, zoals gierzwaluwen en huismussen. "Het wordt behoorlijk heet onder die pannen en jongen dreigen oververhit te geraken", zegt Hendrik Moeremans (Natuurpunt).

"Overigens is het warme weer ook voor amfibieën een uidaging, door uitdrogende poelen moeten larven hun metamorfose sneller dan gepland voltooien. Wie wel profiteert van het warme weer is de vleermuis, want nachtvlinders zijn door het warme weer veel langer actief.

Bezoekers uit het Zuiden

De warme zuiderwind heeft overigens ook bijzondere soorten naar ons luchtruim gebracht. Zo vlogen er zaterdag 47 vale gieren over Geel, maandag vlogen er 25 over Reppel (Bocholt) en drie over Sint-Amandsberg. Daarnaast merkt Natuurpunt op dat er opvallend meer bijeneters, zomervogels met een tropisch ogend uitzicht (blauwgroene staart, gele keel en donkere oogstreep), in de lucht hangen.

Tot slot roept Natuurpunt op om voorzichtig te zijn in natuurgebieden: geen sigarettenpeuken en glas achterlaten en honden aan de leidband houden, zodat schuilende dieren niet onnodig verstoord raken.