Dossier Kasteelmoord

André Gyselbrecht blijft in de cel

In de zaak van de kasteelmoord blijft André Gyselbrecht in de cel. De Brugse raadkamer heeft deze namiddag zijn aanhouding met een maand verlengd. Zijn raadsman meester Johan Platteau vroeg om de vrijlating van de dokter uit Ruiselede. 

Vorige week donderdag werd André Gyselbrecht opnieuw aangehouden door onderzoeksrechter Koen Wittouck. De speurders zien de schoonvader van Stijn Saelens nog steeds als de opdrachtgever voor de kasteelmoord. Gyselbrecht houdt vol dat het enkel de bedoeling was om zijn schoonzoon 'een lesje te leren'.

"Geen belastende verklaringen"

Via DNA-onderzoek kon een man uit het Nederlandse Tilburg aangewezen worden als vermoedelijke tweede uitvoerder. De verklaringen van Franciscus L., de neef van de ondertussen overleden huurmoordenaar Antonius van Bommel, leidden tot de nieuwe aanhouding van dokter Gyselbrecht. "Ik vind die verklaringen absoluut niet belastend. Ganse passages zijn zelfs in het voordeel van mijn cliënt. Ik zal er later op het proces dan ook uitvoerig over pleiten", aldus meester Johan Platteau. Franciscus L. beweert immers dat hij niet weet met welke opdracht zijn oom naar het kasteel in Wingene afzakte. Uit zijn verklaring zou dan ook niet blijken dat er een moordplan was.

Publieke opinie

"Los daarvan vind ik dat je met de vrijheid van mensen niet speelt. Die man is geen gevaar voor de maatschappij en er is dan ook geen enkele reden om hem op te sluiten." André Gyselbrecht werd in september 2012 en januari 2014 al voorwaardelijk vrijgelaten door de Gentse KI. "Men zegt nu dat zijn vrijlating een probleem zou zijn voor de publieke opinie. De vorige keren waren er toch geen volksopstanden?", aldus meester Platteau.

Over vijftien dagen verschijnt André Gyselbrecht voor de kamer van inbeschuldigingstelling.  

Foto: Archief