EPC drie keer zo hoog voor zelfde woning

Wie zijn huis verkoopt of verhuurt, moet sinds 2008 een energieprestatiecertificaat (EPC) kunnen voorleggen. Maar het is geen garantie dat die cijfers kloppen, blijkt uit een onderzoek van beroepsorganisatie OVED. De energiescore voor hetzelfde appartement kan tot het drievoudige oplopen. Minister van Energie Annemie Turtelboom wil ingrijpen, staat in De Standaard en Het Nieuwsblad.

De beroepsorganisatie van de energiedeskundigen liet twintig experts een huis in Antwerpen en een appartement in Gent bezoeken. En de uitgedeelde EPC-scores liepen enorm hard uiteen: van 242 volgens de ene tot 797 volgens de andere expert. De verschillen zijn volgens OVED enkel en alleen te verklaren door een andere interpretatie van de regels over EPC's.

Die EPC-waarde speelt nochtans een grote rol bij de waardebepaling van een huur- of koopwoning. Daarom wil Vlaams energieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) het systeem hervormen. "Het EPC-certificaat moet aansluiten bij de realiteit: wie zo'n certificaat ontvangt, moet daarop kunnen vertrouwen", zegt ze in de krant. Ze maakt ook werk van vooropleiding en een permanente vorming van de energiedeskundigen.