Vorst: man zit 7 jaar onschuldig in cel

Een elektricien uit Schaarbeek zit al zeven jaar opgesloten in de gevangenis, terwijl de rechter hem nochtans over de hele lijn vrijsprak. De blunder is nu 'per toeval' ontdekt, schrijven de kranten De Morgen en Het Laatste Nieuws.

Said E.M., een 38-jarige man van Marokkaanse afkomst, stond op 27 juni 2008 terecht in Brussel op verdenking van inbraken in auto's en pogingen daartoe. De strafrechter sprak hem echter vrij op basis van artikel 71: onweerstaanbare drang. Niettemin werd E.M. diezelfde dag nog overgebracht naar de gevangenis en geïnterneerd. Een onderzoekster die grasduinde in dossiers over internering ontdekte de flater. Het vonnis tegen E.M. sprak over 'vrijspraak', terwijl in het daaropvolgende papierwerk dat om een onbekende reden plots 'internering' werd.

Het Directoraat-Generaal van het Gevangeniswezen zette de fout aanvankelijk recht en liet de man vrij. Maar twee dagen later liet het Brusselse parket hem opnieuw aanhouden, na een beslissing van de Commissie tot Bescherming van de Maatschappij. En zo zit de man vandaag nog altijd opgesloten in de psychiatrische vleugel van de gevangenis van Vorst. Advocate Delphine Paci heeft nu procedures opgestart bij het Hof van Cassatie én in kort geding.