3 jaar cel voor trucker Denderleeuw

De vrachtwagenchauffeur die begin januari een dodelijk ongeval veroorzaakte in Denderleeuw, is door de politierechter in Aalst veroordeeld tot drie jaar cel, vijf jaar rijverbod en een boete van 6000 euro. De 33-jarige man reed op 2 januari in op een rij auto’s die voor het rood licht stonden.

Naast de vrachtwagen waren zeven auto’s betrokken bij het ongeval. Er vielen drie doden, een moeder en haar twee kinderen uit Ninove. Daarnaast vielen er acht gewonden, van wie één iemand er erg aan toe was.

De man legde na het ongeval een positieve drugstest af, maar zei dat enkele dagen daarvoor één joint had gerookt. Later bleek echter dat ook in zijn cabine sporen van drugs zijn gevonden.

Positieve speekseltest

Het ging om een "bijzonder dramatisch ongeval", stelde politierechter Mireille Schreurs. "De vrachtwagenbestuurder heeft aan een snelheid van 78 kilometer per uur op de korte file voor de verkeerslichten ingereden. Uit het deskundigeverslag blijkt dat hij minstens zeven seconden geen blik op de weg heeft geworpen. Hij anticipeerde niet op het naderen van het kruispunt en heeft het vertragend of stilstaand verkeer op geen enkel ogenblik opgemerkt."

De rechtbank aanvaardde het gebruik van drugs in het verkeer als verzwarende omstandigheid. "Het resultaat van de speekseltest was positief voor cannabis. De gedaagde heeft verklaard op oudejaar twee à drie joints te hebben gerookt en heroïne te hebben gebruikt." De man volgt een methadonbehandeling en zei methadon te hebben ingenomen. Hij verkeerde niet onder invloed van alcohol. Hij was niet aan het bellen op het ogenblik van het ongeval, maar daarvoor wel, aldus politierechter Schreurs.

Bekijk ook: