Politie op Segways in voetgangerszone

Op de eerste ochtend van het gewijzigde circulatieplan in de Brusselse vijfhoek bleef de aangekondigde verkeerschaos in het stadscentrum uit. Op de kleine Ring en de invalswegen was het dan wel weer langer aanschuiven. De politie patrouilleert op Segways in de voetgangerszone.

Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open Vld) overschouwde in het stadscentrum nauwgezet de reactie van het verkeer op haar nieuwe circulatieplan. Na een maandenlange voorbereiding was de uitgebreide voetgangerszone vanmorgen een feit. "Het was een normale ochtendspits", zegt Ampe. "Uiteraard is nog niet iedereen op de hoogte van de nieuwe situatie. Aan het Zuid bijvoorbeeld moet je het centrum binnenrijden via de Stalingradlaan en niet meer via de Lemonnierlaan, die eenrichtingsweg is geworden. Maar we hebben op strategische punten mensen die meer uitleg geven."

Het verkeer lijkt het stadscentrum inderdaad te vermijden, maar de kleine Ring zat wel muurvast. Tot na 11 uur was het aanschuiven, vooral in de tunnels. "De files zijn langer en duren langer", zegt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit. "Al het doorgaand verkeer is nu geconcentreerd op de kleine Ring, waardoor vooral de tunnels komen vast te zitten." Ook op toegangswegen als de Keizer Karellaan en de Louisalaan was het aanschuiven door het nieuwe circulatieplan.

"Het is nog te vroeg om conclusies te trekken", zegt Inge Paemen. "Het verkeer moet zich kunnen aanpassen. Dat kan tot twee weken duren." Als alternatief schuift Brussel Mobiliteit vooral het openbaar vervoer naar voor, zoals voorzien in het Gewestelijk Mobiliteitsplan.