Zwaar busongeval met kinderen op E40

Op de E40 ter hoogte van Middelkerke is om 9u48 een bus met 34 kinderen en acht volwassenen aan boord tegen een brugpijler gebotst. Eén van de twee buschauffeurs overleefde de klap niet en de andere chauffeur zat een uur lang gekneld en is zwaar gewond. Daarnaast vielen er ook vier andere zwaargewonden. De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse en het medisch interventieplan en gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd.

Ter hoogte van kilometerpaal 29.2 verloor de buschauffeur de controle over het stuur en kwam hij terecht tegen een brugpijler. Er waren 34 kinderen tussen de 10 en 12 jaar, zeven volwassen begeleiders en twee chauffeurs aan boord. De bus was op weg naar het Duitse pretpark Phantasialand en kwam van de Brentwood school in Essex.

Alle passagiers zijn intussen bevrijd uit de bus. Drie van hen zijn zwaargewond. Ze worden opgevangen in het crisiscentrum van Middelkerke, waar ook contact wordt opgenomen met de ouders van de minderjarigen. De kinderen zouden allemaal verschillende nationaliteiten hebben. Ze worden opgevangen in een crisiscentrum waar ze kleding, eten en psychologische ondersteuning krijgen. Er zal overnachting geregeld worden voor de passagiers die niet meteen terug naar Engeland kunnen keren.

Intussen heeft de school van de kinderen en leerkrachten gereageerd op het ongeval. "We hebben vernomen dat een van de buschauffeur overleden is en zijn collega zwaargewond is geraakt. Onze gedachten zijn bij hun familie en de families van de leerlingen en leekrachten. Twee leden van het schoolbestuur zijn vanmorgen naar België vertrokken. Van zodra er meer informatie is, brengen we alle betrokken partijen op de hoogte".

Tot 17 uur blijft de E40 volledig versperd richting Jabbeke. Het verkeer moet omrijden via de afrit in Nieuwpoort en er weer op aan de oprit in Middelkerke.