"Fout in tax-on-web kost gezin pak geld"

Door een fout in tax-on-web lopen heel wat mensen mogelijk veel geld mis. Voor  getrouwde of wettelijk samenwonende koppels die voor 2005 een lening afsloten, werd de aftrek vroeger optimaal tussen beide personen verdeeld. In het nieuwe systeem gebeurt dat niet meer. Dat klaagt sp.a aan in Het Laatste Nieuws.

Concreet komt het hier op neer. Als koppel mag je de kapitaalsaflossing van je eerste en enige huis naar eigen goeddunken verdelen. Vaak wijkt de meest gunstige verdeling af van de 50-50-verdeling. Vroeger berekende tax-on-web automatisch hoe de verdeling het beste zou uitkomen, maar nu dus niet meer. Wie nu de belastingen invult en ervan uitgaat dat die verdeling toch automatisch gebeurt, loopt dus mogelijk veel geld mis. 

Sp.a bond de kat de bel aan en klaagt het probleem aan. Volgens de partij weten veel mensen niet eens dat ze nu in die situatie verkeren en gaat het mogelijk over honderden euro’s. De partij vraagt dan ook aan minister van Financiën Johan Vanovertveldt (N-VA) dit zo snel mogelijk aan te pakken. De FOD Financiën ontkent het probleem niet, maar stelt dat tax-on-web nog steeds verschillende simulaties voorziet, waarmee je de beste optie kan kiezen. Sp.a raadt mensen aan om via andere online berekeningsprogramma’s de verdeling te kiezen.