Uitspraak in zaak Jonathan Jacob

In de zaak Jonathan Jacob zijn de directeur en de psychiater van de psychiatrische instelling Broeders Alexianen veroordeeld voor schuldig verzuim. Volgens de rechter bleek hun schuld aan de dood van Jonathan Jacob bewezen. Zeven leden van het Bijzondere Bijstandsteam van de Antwerpse politie zijn schuldig aan onopzettelijke doding, één van hen gaat net als de politiecommissaris van Mortsel vrijuit.

De correctionele rechtbank in Antwerpen deed vandaag uitspraak in de zaak rond Jonathan Jacob. De 26-jarige man kwam vijf jaar geleden om het leven in een politiecel in Mortsel, nadat het Bijzondere Bijstandsteam van de Antwerpse politie met veel geweld was tussengekomen. Eerder had de psychiatrische instelling Broeders Alexianen in Boechout tot tweemaal toe geweigerd Jacob op te nemen, ondanks een wettelijke opvordering van de procureur.

Het openbaar ministerie vroeg voor de beklaagden van de psychiatrische instelling, de psychiater en de toenmalige directeur, zes maanden met uitstel, omdat zij volgens het openbaar ministerie de hoofdverantwoordelijken voor de dood van Jacob zijn. Voor de politiemensen die gewelddadig tussenkwamen in de cel in Morstel, werd vier maanden cel met uitstel gevraagd. Ook de commissaris van de politie in Morstel stond terecht.

De rechter besliste dat de psychiater en de toenmalige directeur van de psychiatrische instelling inderdaad de hoofdverantwoordelijkheid dragen voor de dood van Jacob. Door hem niet op te nemen, zijn ze volgens de rechter schuldig aan schuldig verzuim. Verder werden zeven van de acht beklaagde 'botinnekes', de leden van het Bijzondere Bijstandsteam (BBT), veroordeeld voor onopzettelijke dood. De commissaris ging vrijuit voor zijn vraag om steun van het BBT, die vraag naar bijstand was volgens de rechter gezien de omstandigheden gegrond.

De behandeling en de uitspraak van de zaak gebeurden bij verstek, aangezien geen van de elf beklaagden aanwezig was. Zij hadden eerder om uitstel gevraagd, maar niet gekregen. Doordat ze verstek lieten gaan, kan de verdediging verzet aantekenen tegen de uitspraak. Als de verdediging dit doet, moet het proces opnieuw gevoerd worden in dezelfde rechtbank.