Minder geld voor begeleiding pedofielen

De centra die verkrachters en pedofielen na hun vrijlating begeleiden, moeten fors besparen. In Brussel dreigt het steuncentrum zelfs zijn deuren te sluiten, staat donderdag in De Standaard.

Pedofielen en verkrachters die vrijkomen onder voorwaarden, moeten vaak een behandeling volgen om herval te voorkomen. Drie gewestelijke steuncentra in ons land helpen ze daarbij. Die hulp staat nu op de helling.

Hun subsidies verminderen met 20 procent. Het steuncentrum in Brussel, dat jaarlijks een driehonderdtal zedendelinquenten opvolgt, dreigt daardoor eind deze maand zelfs de deuren te moeten sluiten.

"Als we het budget niet krijgen waarop we voor dit jaar hebben gerekend, zo'n 180.000 euro, moeten we onze vier werknemers ontslaan. Voor zedendelinquenten betekent het dat diegenen die onder voorwaarden zouden kunnen vrijkomen, in de gevangenis zullen blijven. Het gekke is dat dit de overheid meer zal kosten", waarschuwt Francis Martens, vicevoorzitter van het Brusselse CAB (Centre d'Appui Bruxellois).

Ook in Antwerpen, bij het Universitair Forensisch Centrum (UFC), zijn ze bezorgd over de besparingen. "Wie vandaag voor een eerste gesprek belt, moet al wachten tot oktober. Als de subsidies met 20 procent verminderen, moeten we iemand ontslaan. Dan zullen de wachtlijsten alleen maar langer worden".

De woordvoerster van justitieminister Koen Geens zegt dat het werk van de steuncentra erg wordt gewaardeerd. "Daarom zoeken we bijkomende middelen. We overleggen daar ook over met de gemeenschappen".