Syriëstrijders mogen 10 jaar België niet in

Zeven Syriëstrijders mogen ons land de komende tien jaar niet meer binnen. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft hun verblijfsvergunning afgenomen. Hij wil de maatregel in de toekomst nog uitbreiden, staat donderdag in Het Laatste Nieuws en De Morgen.

De Syriëstrijders -zes mannen en één vrouw- wordt de komende tien jaar lang ook de toegang ontzegd tot de volledige Schengenzone. Maar Francken wil nog verder gaan: hij hoopt ze levenslang te kunnen weren. De staatssecretaris wil daarvoor de wet in het vreemdelingenrecht aanpassen. "Ik kan maximaal tien jaar geven, maar ik vind dat dit levenslang moet kunnen en zal een voorstel in die zin aan de regering voorleggen. Het is hun keuze om te strijden met Islamitische Staat en gruweldaden te plegen, maar zulke mensen horen niet thuis in ons land, noch in Europa", zegt hij in de krant.

Steken de zeven de volgende jaren toch de grens over, dan riskeren ze een gevangenisstraf van één maand tot één jaar en een geldboete van 100 tot 1.000 euro. Ze kunnen wel nog beroep aantekenen tegen de beslissing, maar zolang dat niet behandeld is, worden ze vastgehouden aan de buitengrenzen van Europa. Francken wil overigens alle Syriëstrijders met een Belgische verblijfsvergunning uit ons land weren.

Enkel voor niet-Belgen

Belangrijk is wel dat de maatregel enkel kan gelden voor Syriëstrijders die niet de Belgische nationialiteit hebben. Syriëstrijders die wel over de Belgische nationaliteit beschikken, het overgrote meerderheid van de strijders die vanuit België vertrekken, kan de toegang tot het land niet ontzegd worden. Volgens Theo Francken heeft 10 tot 15 procent van de Syriëstrijders in België niet de Belgische nationaliteit.