Proces kettingbotsing Zonnebeke overgedaan

Maar liefst 52 van de 72 bestuurders, die veroordeeld werden omdat ze te snel reden tijdens de grote kettingbotsing in Zonnebeke anderhalf jaar geleden, hebben beroep aangetekend tegen hun vonnis. Het parket van Ieper gaat nog eens in beroep tegen het vonnis van zeven andere bestuurders, om ze vindt dat die een te lichte straf hebben gekregen.

Er werden in totaal 74 bestuurders gedagvaard. Op twee na heeft de politierechter in Ieper ze twee weken geleden allemaal veroordeeld. Twee vrachtwagenchauffeurs die in het ongeval betrokken waren, kregen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden opgelegd. Ze kregen ook een rijverbod van 3 maanden, waarvan 45 dagen effectief, en een boete van 1.200 euro. De meeste andere bestuurders kregen een geldboete van 120 tot 600 euro.

De veroordeelde bestuurders vinden allemaal dat ze zelf geen fout hebben gemaakt. “Het was overmacht door een plots opkomende muur van mist”, klonk het bij de bestuurders. Ze vroegen dan ook de vrijspraak, maar de rechter vond dat ze te snel hadden gereden in de mist. 52 bestuurders hopen die vrijspraak toch nog te krijgen en hebben beroep aangetekend.

“Opvallend is dat de veroordeelden vooral de laatste dagen beroep hebben aangetekend”, zegt Johan Lescrauwaet van het parket van Ieper. “Daarnaast gaat het parket zelf tegen nog eens zeven andere beklaagden in beroep. Dat betekent dat in totaal 59 processen voor de correctionele rechtbank moeten worden overgedaan. De rechtbank bepaalt zelf nog de data, waarop de betrokkenen worden gedagvaard.” Amper 15 dossiers zijn definitief afgesloten.

Op 3 december 2013 botsten in totaal 131 voertuigen bij vier aparte kettingbotsingen in de dichte mist op de A19 tussen Zonnebeke en Menen. Er vielen twee doden en bijna 70 gewonden. Enkele slachtoffers zijn nu nog altijd aan het revalideren.