Instelling vol: Meisjes (13 en 14) in de cel

Twee meisjes van 13 en 14 hebben de afgelopen twee nacht moeten doorbrengen in de politiecel in Antwerpen, omdat er geen plaats was in de instelling waar de rechter hen geplaatst had. Ook op andere plaatsen konden de meisjes niet ondergebracht worden, waardoor ze dus in de cel moesten slapen.

De jeugdrechter had beslist dat de meisjes naar de instelling in Beernem moest, maar die zit vol. Voor de veiligheid van de kinderen konden ze niet vrijgelaten worden. Het parket ging op zoek naar andere oplossingen, maar die werden niet gevonden, waardoor de meisjes noodgedwongen in de cel moesten slapen.

De rechtbank contacteerde minister van Justitie Geens, maar kreeg nul op het rekest. De rechter wil evenmin op zijn uitspraak terugkomen, omdat hij zodanig bezorgd is over de meisjes. Daarom worden ze niet vrijgelaten en dreigen ze ook vannacht weer in de cel te moeten blijven.

In maart moest ook al een minderjarig meisje in de politiecel slapen. Zij was door een ziekenhuis aan de rechtbank afgezet, omdat niemand haar wou opnemen. Ook toen vond de rechtbank geen andere oplossing dan haar in de cel te laten overnachten. De rechter zei vandaag dat er tegen de zomervakantie altijd een nog groter plaatsgebrek in jeugdinstellingen dan normaal.

Dat er te weinig plaats is in de jeugdinstellingen los je niet op van vandaag op morgen, zegt het Agentschap voor Jongerenwelzijn, maar er is beterschap op komst. “In het najaar is er een uitbreiding voor jongens in de gesloten opvang voorzien. En in het voorjaar van volgend jaar is er ook uitbreiding voor meisjes”, zegt Inge Debel, “Het is inderdaad vreselijk dat zoiets moet gebeuren, een overnachting in een politiecel, dat is iets dat we ten allen tijde moeten vermijden.”

Vandeurzen: "Snel oplossing zoeken

Ook Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zegt er alles aan te doen zo snel mogelijk een oplossing te vinden. Hij wijst eveneens op de extra plaatsen die de komende maanden en jaren zullen worden gerealiseerd, maar stelt dat we ook worden geconfronteerd met een problematiek die de jeugdhulp overstijgt. "Het betreft meisjes die vaak op heel jonge leeftijd al in de prostitutie terecht komen en dus het slachtoffer zijn van achterliggende netwerken", zegt hij.

"We stemmen dan ook af met de minister van Justitie voor een gerichte en bredere aanpak van deze problematiek. Vaak zien jeugdrechters als enige oplossing een plaatsing in gesloten opvang, maar we moeten ook alternatieven durven verkennen in instellingen die veel expertise hebben met deze doelgroep en een vernieuwende aanpak kunnen inbrengen."