Haven schuldig na dood jobstudent

De haven van Oostende en zijn gedelegeerd bestuurder Paul Gérard (64) zijn door de Brugse strafrechter schuldig bevonden aan de onopzettelijke doding van een jobstudent. Een 17-jarige Bredenaar kwam om het leven toen een zeeboei in zijn gezicht ontplofte. Gérard kreeg een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel.

Kenny Maenhoudt was op 28 augustus 2013 bezig aan zijn laatste dag als jobstudent in de Oostendse haven. Bij het ontmantelen van een zeeboei ging het helemaal fout. Het kwam tot een ontploffing waarbij de jongeman het deksel van de boei vol in zijn gezicht kreeg. Het slachtoffer bezweek enkele dagen later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Inbreuken

Paul Gérard en het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende stonden terecht voor een hele reeks inbreuken. Zo zou er onder andere geen grondige risicoanalyse zijn uitgevoerd en zou er geen contact zijn geweest met preventie-adviseurs. Daarnaast werd hen kwalijk genomen dat ze een jongere dergelijk gevaarlijk werk met kans op explosies lieten doen. Verder had de jobstudent geen gebruiksaanwijzing gekregen.

Straf

De rechter veroordeelde Gérard tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een boete van 600 euro. Technisch directeur Johan B. moet voor zijn rol een boete van 600 euro betalen. Het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende kreeg een boete van 6.000 euro opgelegd. Twee andere beklaagden werden vrijgesproken. De verdediging probeerde met een rechtstreekse dagvaarding ook het uitzendkantoor en de eigenaar van de boeien mee in het bad te trekken, maar hier ging de rechter niet op in.