Fusie tussen Ahold en Delhaize bevestigd

Supermarktketens Ahold en Delhaize hebben vanmorgen op een bijzondere ondernemingsraad aangekondigd dat ze willen fuseren. De bedoeling is te komen tot "een fusie van gelijken", maar in praktijk krijgt de Nederlandse groep het voor het zeggen. Zij leveren immers de CEO en de hoofdzetel komt in Nederland. De combinatie, Ahold Delhaize, zal bestaan uit meer dan 6.500 winkels met 375.000 medewerkers. De vakbonden zijn bang dat de fusie banen zal kosten. 

Dick Boer, huidig CEO van Ahold, wordt CEO van Ahold Delhaize. Frans Muller, huidig CEO van Delhaize, wordt plaatsvervangend CEO en Chief Integration Officer. "De transactie zal aanzienlijke waarde creëren, met verwachte jaarlijkse synergievoordelen van 500 miljoen euro, voor het eerst te behalen in het derde jaar na afronding", klinkt het in een persbericht.

Nadat de transactie is afgerond, naar verwachting halverwege 2016, zullen de aandeelhouders van Ahold ongeveer 61 procent bezitten van het kapitaal, de aandeelhouders van Delhaize 39 procent. Wel moeten de toezichthouders nog hun goedkeuring geven, net zoals de aandeelhouders, en moeten de vertegenwoordigers van de medewerkers geraadpleegd worden.

Verdeling

Ahold Delhaize zal zijn hoofdkantoor in Nederland hebben. Het Europese hoofdkantoor komt in Brussel. "Delhaize zal in België het leidende merk van de combinatie blijven en het merk zal vanuit het hoofdkantoor in Brussel worden aangestuurd", zeggen de supermarktketens.

Beurs

Delhaize Groep boekte in 2014 een omzet van 21,4 miljard euro en een nettowinst van 89 miljoen. De omzet van Ahold bedroeg 32,8 miljard in 2014, de het onderliggend bedrijfsresultaat bedroeg zelfs 1,3 miljard. Het aandeel van Delhaize was rond 9.45 uur gezakt met 4,7 procent op de beurs van Brussel.