Priester stapt pas op na derde klacht

Een 61-jarige priester heeft na een derde klacht wegens seksueel misbruik ontslag genomen bij het bisdom van Brugge. Hoewel de man al herhaaldelijk in opspraak was gekomen, bleef hij het vertrouwen genieten van zijn oversten. Dat schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws.

In 2005 belandde een eerste klacht bij het parket, wegens grensoverschrijdend gedrag waaraan de geestelijke zich schuldig gemaakt zou hebben toen hij pastoor was in Marke. "Er kwam een bemiddeling en het slachtoffer kreeg een schadevergoeding", zegt Peter Rossel, woordvoerder van het bisdom Brugge.

In 2012 liep er weer een klacht binnen tegen hem. Deze keer ging het over een jongen die hij had lastiggevallen toen hij medepastoor was in Zwevezele, tussen 1983 en 1994. Het bisdom paste toen dezelfde strategie toe.

Begin juni 2015 meldde de priester zich plots zelf bij het opvangpunt met bijkomende problemen van grensoverschrijdend gedrag uit de periode 1983-1994. Hij deed dat nadat de vader van een slachtoffer hem uitleg was komen vragen over wat hij zijn zoon had aangedaan. "Eén dag later legde hij al zijn functies neer, de bisschop heeft het ontslag onmiddellijk aanvaard", zegt Rossel. "Diezelfde dag nog heeft het opvangpunt de nieuwe gegevens overgemaakt aan het parket."