Schauvliege wil statiegeld op blikjes

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) laat onderzoeken of een systeem met 25 cent statiegeld per plastieken of metalen drankverpakking haalbaar is. Enkel grote distributiecentra zouden verplicht worden de verpakkingen terug te nemen. 

"Het gaat om een scenario waarbij het gaat over drankverpakkingen, metaal en kunststof, dus drankblikjes en petflessen, met de hoogte van het statiegeld op 25 eurocent". Grote distributiecentra zouden de verpakkingen terug moeten nemen, kleinere verkooppunten zouden niet verplicht worden. In een volgende fase wordt dat scenario concreet uitgewerkt. De ontwerpversie van dat plan zou op 3 september klaar moeten zijn en daarna besproken worden in de zogenaamde "klankbordgroep".

Eén van de gevolgen van de invoering van statiegeld zou zijn dat er minder verpakking wordt ingezameld via de PMD-zak. Drankverpakking zijn nu al goed voor 56 procent van het gewicht van die PMD-zak. Schauvliege zei dat er nu al plannen zijn om de inhoud van de vuilniszak uit te breiden. Nu al lopen er proefprojecten met de bedoeling ander plastic afval in de PMD-zak te laten gaan.