Spontane staking in gevangenis Vorst

De cipiers van de gevangenis van Vorst hebben dinsdagnamiddag het werk neergelegd uit solidariteit met hun collega's die opgepakt werden. Het gaat om een spontane staking die omstreeks 14 uur begonnen is. De cipiers wachten nu tot de politie hen komt aflossen om het werk over te nemen.

Maandag werden drie cipiers opgepakt nadat verschillende gedetineerden klachten hadden neergelegd over feiten van zwaar en herhaald geweld. De betrokken cipiers zouden er immers een sport van maken om gedetineerden uit te schelden, te vernederen en te provoceren. Zo zouden ze regelmatig een weddenschap organiseren over het aantal gedetineerden dat ze op een bepaalde dag naar een isoleercel zullen brengen. Ook zouden ze regelmatig de elektriciteit in een bepaalde cel uitschakelen om incidenten tussen de gedetineerden uit te lokken.

De drie werden door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld voor slagen en verwondingen met voorbedachten rade en arbeidsongeschiktheid tot gevolg ten opzichte van een kwetsbaar persoon, slagen en verwondingen met voorbedachten rade aan een kwetsbaar persoon, en stalking, maar werden vrijgelaten onder voorwaarden. Dinsdag werden nog eens twee andere cipiers opgepakt voor dezelfde feiten. Zij worden momenteel verhoord.