Politie vat bende mensensmokkelaars

De Federale Gerechtelijke Politie Oost-Vlaanderen heeft in de nacht van 15 op 16 juni vijf vermoedelijke mensensmokkelaars gearresteerd. Ze troffen ook twaalf gesmokkelde slachtoffers aan.

Sinds half april loopt er een gerechtelijk onderzoek naar een bende Koerdische mensensmokkelaars die de parkings langs de E40 in Groot-Bijgaarden en de E17 in Waasmunster gebruikte om illegalen clandestien in Groot-Brittannië te krijgen. 

De bende stak er de illegalen in de laadruimte van vrachtwagens waarvan ze vermoedden dat ze naar Groot-Brittannië reden. De fysieke integriteit van de gesmokkelde slachtoffers werd bedreigd omdat er onder meer gebruik werd gemaakt van koel- en bulktransporten. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat de bende al een geruime tijd bezig was en enkele honderden personen per maand smokkelde. De illegalen moesten ook flink betalen voor hun overtocht.

Op 22 mei werden al twee leden van de bende opgepakt en nu dus nog eens twaalf. Alle veertien leden zijn gearresteerd. De illegalen werden ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken.