NMBS maakt audits over aan het parket

De NMBS gaat de externe audits van dochterondernemingen Eurostation en Euro Immo Star overmaken aan het parket. Dat heeft de raad van bestuur van de spoorwegmaatschappij beslist. Eerder raakte al bekend er een echte graaicultuur heerste bij sommige directeurs.

Volgens een mededeling bevat het verslag van de audits geen elementen die bijkomende acties nodig maken. Maar omdat het bestuur van de NMBS niet kan oordelen over de gerechtelijke kwalificatie van de resultaten wordt het rapport doorgespeeld aan het parket.

NMBS-topman Jo Cornu gaf eind vorige maand al aan dat er bij Eurostation en Euro Immo Star sprake was van enkele onregelmatigheden. Zo zouden contracten soms zonder offerteaanvraag zijn toegewezen en zouden er duidelijke gevallen van belangenconflicten zijn. Daarnaast werden evidente regels van goed bestuur niet nageleefd. Zo zouden erg hoge drank- en restaurantkosten en betalingen met kredietkaart die werden ingediend als onkosten.

De audit werd aangevraagd door minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR). Bij Eurogare, de Waalse tegenhanger van Eurostation, is er geen sprake van tekortkomingen of misbruik van middelen.