Dure NIPT-test deels terugbetaald

De dure Niet-invasieve Prenatale Test (NIPT) wordt voorlopig niet terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering. De Socialistische Mutualiteiten willen niet op een algemene terugbetaling wachten. Alle zwangere vrouwen die tot de risicogroep behoren, krijgen vanaf 1 juli 2015 tot 375 euro terugbetaald.

Met deze tegemoetkoming benadrukken de Socialistische Mutualiteiten dat de NIPT voor iedereen toegankelijk moet zijn en moet berusten op een vrije keuze.

Vruchtwaterpunctie

Vandaag laten in België bijna vier op de vijf zwangere vrouwen zich screenen op het syndroom van Down. Bij het opsporen van het downsyndroom via een klassieke vruchtwaterpunctie, is er 1 % risico op een miskraam. Jaarlijks hebben ongeveer 50 vrouwen hierdoor een miskraam. Dankzij de NIPT hoeven zwangere vrouwen geen ingrijpende vlokkentest of vruchtwaterpunctie te ondergaan. Het risico op miskraam is bij de NIPT vrijwel onbestaande.

Veiliger

De Niet-Invasieve Prenatale Test is een nieuwe genetische bloedtest, waarbij bloed van de zwangere vrouw wordt afgenomen en onderzocht in een laboratorium. In het bloed van de moeder is ook DNA van het kind aanwezig. Met de NIPT kan het DNA van het kind worden onderzocht op het syndroom van Down. Deze test is veiliger, gevoeliger en nauwkeuriger dan de klassieke testen en tegelijk zeer betrouwbaar.