Dossier Vakbondsacties

Treinloketten over hele land gesloten

In stations verspreid over het hele land waren loketten tijdens de ochtendspits gesloten door een werkonderbreking. Dat zei woordvoerster Frieke Neyrinck van de NMBS. Het grootste deel van de reizigers beschikt echter over een abonnement, waardoor grote chaos uitbleef. Wie toch een vervoerbewijs moet kopen, kan terecht bij de andere verkoopkanalen zoals de automaten, de website en de NMBS-app.

In de ochtend waren heel wat loketten geopend, aldus nog Neyrinck. In het noordoosten van het land waren zo twee derde van de loketten open, maar waren die onder meer in Antwerpen-Centraal en Hasselt gesloten. In het noordwesten waren de loketten in Brugge en Gent dan weer wel open, terwijl die in Aalst gesloten waren. Ook de loketten in de drie grootste stations van Brussel waren gesloten.

De situatie kan doorheen de dag nog evolueren. Met de werkonderbreking protesteren de vakbonden tegen de geplande sluiting van loketten. De stakingsactie is gericht tegen de beslissing van de NMBS om bijkomend 33 loketten te sluiten. De vakbonden vrezen voor jobverlies en stijgende werkdruk als de loketten dicht moeten.